Temizlik Ekipman Tanım ve Kullanım Alanları - Enmis Sosyal Hizmetler Temizlik San. Tic. Ltd. Sti
Temizlik Ekipman Tanım ve Kullanım Alanları

Temizlik Ekipman Tanım ve Kullanım Alanları

BAŞLICA TEMİZLİK EKİPMANLARI, TEMİZLİK MAKİNELERİ, TEMİZLİK ARAÇLARI VE TEMİZLİK GEREÇLERİNİN KULLANIMI



Firmalarda temizlik amacıyla başlıca aşağıda kullanım detayları belirtilen ekipman, aparat ve malzemelerden faydalanılmaktadır. Firmaların temizlik ihtiyaçlarını daha iyi belirlemesi, ancak kullanılan ekipmanları daha iyi tanıması, güvenli ve verimli kullanım bilgilerini

1. El Süpürgesi:
Süpürgelerin temel fonksiyonu yerdeki kuru veya ıslak kiri toplamaktır. Süpürgeler, el süpürgesi (saman) veya saplı süpürge ve elektrikli süpürge olarak iki ana grupta toplanmaktadır. El süpürgesi, saman süpürge otundan, plastikten veya çalılardan üretilir. Açık alanların temizliği için idealdir. Kapalı alanlarda kullanımı yerdeki kiri ve tozu kaldırdığından sakıncalı olabilir. El süpürgesi, ıslak veya kuru olarak uygulanabileceği gibi, kullanan kişiye fazla enerji harcattığından kapsama alanı düşüktür. El süpürgesi ile, balkon, park, bahçe, fabrika yükleme alanı gibi açık ve geniş alanlarda temizlik uygulamalarınızı rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

2. Elektrikli Süpürge:
Elektrik süpürgesi, elektrik enerjisi sayesinde yerdeki kiri, tozu ve muhtelif partikülleri emer. El süpürgesine göre en önemli avantajları, yerden toz kaldırmadan, zamandan büyük tasarruf sağlayarak geniş kapsama alanı ile çalışmasıdır. Elektrik süpürgesi genellikle iç alanların temizliğinde önerilmektedir. Özellikle, halı kaplı yüzeyler için kullanımı çok pratiktir. Halı kaplamalar üzerinde toz birikimi fazla olduğu için, emiş gücü / motor gücü yüksek olan makineler tavsiye edilir. Emiş gücü arttıkça, kapsama alanı ve zamandan tasarruf da artar, fakat aynı zamanda elektrik sarfiyatı da yükselmektedir.

Sanayi tipi elektrik süpürgesi seçilirken, ilk önce üretildiği ülkede yeterli kalite sertifikasyonlarına sahip olduğu araştırılmalıdır. Daha sonra teknik özelliklere dikkat edilmelidir. Emiş gücünü motor gücü yerine saniyede emilen hava olarak baz almanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde, elektrik süpürgesi seçimi yaparken daha verimli olan makineleri tercih etmiş olursunuz. Ayrıca makinenin gürültü miktarı (desibel) önemlidir. 70-75 desibel (dB) üzeri makineler, gürültü faktörünün önemli olduğu ortamlar için sakınca oluşturabilir. Kablo uzunluğu yeterli miktarda olmalı, olağandışı haller haricinde uzatma kordonu kullanmaya gerek duyulmamalıdır. Elektrik kablosu topraklı olmalıdır. Personel ve çevre sağlığı açısından toz filtresi, kağıt filtresi ve mikrofiltre takılmaya uygun olmalıdır. Tercih edilecek elektrik süpürgesinin gücü ve büyüklüğü, genelde temizlenecek alanın ebatlarıyla doğru orantılı olarak seçilmelidir. Bu bağlamda dikey, yatık, büyük veya küçük tiplerden biri seçilebilir.
Elektrikli süpürge çalıştırılırken önce kordonu makineye takılmalı, daha sonra ise fişi prize takılmalıdır. Aksi taktirde herhangi bir kaçak yüzünden ciddi elektrik şoku tehlikesi ortaya çıkar. Çivi, iğne, cam kırığı gibi makine için zararlı olabilecek maddeler elektrik süpürgesiyle toplanmamalıdır; bu makinenizin silindirini veya tüpünü bozabilir. Elektrikli süpürgeler sık frekansla kullanılıyorsa daha sık boşaltılmalıdır; torbası boş olan süpürgenin toz emiş performansı daha yüksek olur. Elektrikli süpürgenin fırça kısmı her temizlik uygulamasından sonra depolanmadan önce saç, toz, kırıntı gibi maddelerden arındırılacak şekilde temizlenmelidir. Haftada bir veya iki defa toz torbasının içi dışına çevrilip fırçalanmalıdır. Toz torbası kesinlikle yıkanmamalıdır.

3. Lastikli Yer Çekçeği (Çekpas):
Beton, taş, mozaik, mermer vb. yıkanabilir zeminlerin temizliğinde, deterjan ile yüzey temizliği gerçekleştirildikten sonra, yüzey durulama işlemi esnasında fazla suların boşaltılması ve yüzeyden çekilmesi amacıyla kullanılır. Suyu çekerek, yüzey üzerinde kalan çamur, toz ve partiküller temizlenir. 4 ? 5 cm genişliğinde, değişken ebatta lastiklerin metal veya ahşap tutucu ağza geçirilmesi ile üretilmiştir. Yer çekçekleri, farklı zemin uygulamaları için 45 ? 55 ? 75 cm boyutlarında üretilmiştir. Zemin temizlik uygulamanızın büyüklüğüne göre, yer çekçeklerinin boyutlarını belirlemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer zemin temizlik uygulaması gerçekleştireceğiniz alan büyük ve girintisiz ise, büyük ebatlı yer çekçeklerini tercih edebilirsiniz. Eğer temizlik yapacağınız alan küçükse veya girinti / köşelerin sayısı fazla ise, daha küçük ebatlı yer çekçeklerini tercih edin. Lastik kısım, belirli bir kullanım süresi sonucunda yıpranır; su çekme gücü azalır. Bu durumlarda, lastiklerin çıkarılıp yedek lastik ile değiştirilmesi gerekmektedir. Yer çekçeklerinin her kullanımdan sonra yıkanması, durulanması ve kurulanması, ömürlerini uzatacaktır.

4. Lastikli Cam Çekçeği (Camçek):
Cam yüzeylerin temizliğinde, deterjan ile yüzey temizliği gerçekleştirildikten sonra, fazla suların yüzeyden çekilmesi amacıyla kullanılır. Suyu çekerek, cam yüzey üzerinde kalan çamur, toz ve partiküller temizlenir. 4 ? 5 cm genişliğinde, değişken ebatta lastiklerin metal veya ahşap tutucu ağza geçirilmesi ile üretilmiştir. Yer çekçeklerinde olduğu gibi, temizlenecek cam yüzeylerin büyüklüğüne göre, cam çekçeklerinin boyutlarını belirlemenizi tavsiye ediyoruz. Lastik kısım, belirli bir kullanım süresi sonucunda yıpranır; su çekme gücü azalır. Bu durumlarda, lastiklerin çıkarılıp yedek lastik ile değiştirilmesi gerekmektedir. Yer çekçeklerinin her kullanımdan sonra yıkanması, durulanması ve kurulanması, ömürlerini uzatacaktır.

5. Fırça:
Fırçalar yerdeki kuru veya ıslak kiri toplamak ve süpürmek amacıyla üretilmişlerdir. Kullanılacak yüzeye göre biçimleri farklılık göstermektedir. Doğal liflerin (ot / kıl) yanı sıra plastik lifli olan fırçalar da bulunmaktadır. Geniş ve sert alanların temizliği için kaba alan fırçaları, genel zemin temizliği için zemine bağlı olarak sert / yumuşak yer fırçalarını, iç alanlarda yapılacak küçük çaplı temizlik uygulamaları, lavabo ve tuvalet temizliği için de plastik lifli fırçalar (oto fırçası) önerilmektedir. Özellikle kıl fırçalar olmak üzere, fırçalarınızı kıl kısmı üzerine dayalı biçimde bırakmanızı önermiyoruz. Aksi takdirde, kılları eğilebilir ve temizleme performansı düşebilir. Kıl fırçalara sert fırça veya madeni tarak yardımıyla bakım yapılarak kılların üzerindeki tüy, toz, kırıntı, iplik ve saç gibi maddeler düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca, sivri uçlu bir tahta parçası yardımıyla fırçanın kıl dipleri de düzenli olarak temizlenmelidir. Kullanımdan sonra ılık deterjanlı su ile yıkanıp durulanmalıdır. Kıl fırçalarda, belirli aralıklarla kıllarına sertlik kazandırmak için tuzlu suda bekletilmelidir. Fırçalar daima açık havada, sapı yere gelecek şekilde bekletilerek kurutulmalıdır.

6. Faraş:
Fırça veya süpürge yardımıyla süpürülen kir, toz ve partiküllerin toplanmasında kullanılır. Hafif, ucuz ve kolay temizlenebilir olması nedeniyle genellikle plastik faraşlar tercih edilir. Geniş zemin temizlik uygulamaları için (1000m2 ve üzeri) saplı, tekerlekli, geniş hazneli olan endüstriyel faraşlar da tercih edilebilir. Faraşlar her kullanımdan sonra düzenli olarak yıkanmalı, temizlenmelidir. Aksi takdirde toplanacak kirlerden ve bakteri birikiminden dolayı çapraz bulaşma riski taşırlar.

7. Temizlik Kovası:
Sıvı madde ve deterjan taşımaya yarayan kulplu kaplardır. Taşıması kolay, hafif, ucuz olduğu için plastikten üretilmiş olanları genellikle tercih edilmektedir. Temizlik kovaları, genellikle küçük yüzey alanlı temizlik uygulamaları için idealdir. Temizlik kovalarına tekerlek ve metal / plastik pres ekleyerek pratik temizlik arabaları oluşturmak mümkündür. Zemin temizliğinden sonra, sıcak deterjanlı su ile yıkanıp durulanarak kurutulmalıdır. Aksi takdirde bakteri birikiminden dolayı çapraz bulaşma riski taşırlar.

8. Temizlik / Toz Bezi:
Yüzey temizliğinde kullanılan bez ürünleridir. Çok çeşitli kumaş veya hammaddelerden, çok değişik yüzey uygulamaları için üretilirler. Genel temizlik için pamuklu kurulama bezleri, mutfak ve dolap temizliği için sarı bezler, cam temizliği için güderi bezler, hassas temizlik işlemleri için mikrofiber bezler, toz almak için flanel bezler; temizlik bezlerine verilebilecek bazı örneklerdir. Temizlik bezlerinin tüy ve hav bırakmayan hammaddeden üretilmiş olması, avuç içinde toplanacak ebatlarda seçilmesi önemlidir. Ayrıca, temizlik bezlerinde renk kodlaması tavsiye ediyoruz. Böylelikle, kurum / kuruluşunuzun farklı bölümlerine özel temizlik bezlerini kullanarak, hem kir transferi, hem de çapraz bakteriyel bulaşma riskini önlemiş olursunuz. Temizlik bezleri her kullanımdan sonra sıcak deterjanlı su ile yıkanıp kurumaya bırakılmalıdır. Oda içerisinde silkelenmesi tavsiye edilmez.

9. Sünger ve Ped:
Süngerler, mutfak eşyaları, banyo, lavabo, duvar, halı vb. temizliğinde kullanılan, gözenekli yapıya sahip sıvı emme özelliği olan esnek araçlardır. Süngerler, yeşil, mavi ve beyaz olmak üzere üç ana renk koduna sahiptir: yeşil ve mavi süngerler mutfak malzemeleri üzerindeki gıda ve yağ artıklarını temizlemekte kullanılır. Beyaz renkli süngerler sıhhi tesisat, fayans, krom yüzeyler vs. üzerinde biriken kirecin ve sabun artığının temizlenmesinin yanı sıra, genel temizlik uygulamalarında da etkin olarak kullanılırlar. Süngerlerin yüzeyle temas eden fiber kısımlarında bulunan mikro aluminyum teller; süngere ovma ve su çekme özelliğinin yanı sıra ovalama fonksiyonu da kazandırır.
Pedler, elle veya cila makineleriyle kullanılırlar. El pedleri genel olarak ovalama fonksiyonuna sahip olup, küçük çaplı temizlik uygulamaları için uygundur. Makine pedleri de geniş yüzey uygulamaları için, ovalama, cila, genel temizlik, aşındırma ve cila sökme gibi işlemler için kullanılır. Kullanılış amaçlarına göre, makine pedlerine renk kodlaması uygulanmıştır. Avrupa normlarına göre üretilmiş pedlerde; aşağıdaki renk kodlaması uygulanır:

– Siyah Ped: En sert, aşındırıcı yüzey zımparasıdır. Yaş yüzeylerde birikmiş / yüzeye işlemiş kirleri çıkartmak veya cila sökmek için kullanılır.
– Kahverengi Ped: Orta sert derecede aşındırıcı yüzey zımparasıdır. Yaş yüzeylerde birikinti yapmış kirleri çıkartmak veya hassas yüzeylerde cila sökme işlemi gerçekleştirmek için kullanılır.
– Mavi Ped: Islak veya köpüklü ovma işlemlerinin yanında kuvvetli sprey temizliğinde kullanılır.
– Kırmızı Ped: Sprey temizliğinde kullanılır.
– Yeşil Ped: Yerin cilalanmasından önce yapılması gereken ovma işlemini gerçekleştirerek yüzeyi cilalama işlemine hazırlar.
– Beyaz Ped: Cilalama uygulamaları için, ıslak veya kuru olarak kullanılır. Otomatik yer temizleme / cila makinelerinde parlatma amacıyla görev görür.

10. Tek / Çift Kovalı Temizlik Arabası:
Sert zeminlerin günlük temizliğinde ıslak veya nemli moplar ile kullanılır. Tekerlekler, taşıyıcı gövde, kovalar ve sıkma presinden oluşan bir aparattır. Taşıyıcı gövde uygulamalara bağlı olarak plastik veya metal alaşım tercih edilebilir. Ağır hizmet şartları altında, metal alaşım gövde tercih edilebilir. Kovalar, mavi ve kırmızı olarak renk kodu ile kodlanmış olup; kirli / temiz suyu veya zemine uygulanacak deterjanları ayırmaya yardımcı olur. Çift kovalı temizlik arabalarında, döner sıkma presi sistemi; kirli suyun bir kovada birikirken, diğer kovadaki suyun sürekli temiz kalmasını sağlar. Bu şekilde, toplanan kirler tekrar yüzeye yayılmamış olur. Bu avantajından dolayı, zemin temizlik uygulamalarında eğer yeterli alan var ise çift kovalı temizlik arabalarını öneriyoruz. Eğer yer problemi yaşıyorsanız veya temizlenecek alan girintili / köşeli ise, tek kovalı temizlik arabaları sizin uygulamalarınız için daha verimli olacaktır. Temizlik arabasında iki tip pres sistemi vardır; ABS plastik veya metal alaşım. Ağır hizmet şartları için metal alaşımlı presleri öneriyoruz. Fakat, konvansiyonel günlük kullanım için ABS plastik pres sistemleri daha etkilidir, çünkü deterjan kullanımı metal preslerin gövdesine zarar verir ve belirli bir süre sonra korozyona uğrayıp paslanmalarına neden olur.

11. Kat Arabaları:
Çok katlı plazaların, alışveriş merkezlerinin, otellerin, hastanelerin günlük kat temizliği için kullanılır. Tekerlekler, taşıyıcı gövde, branda aparatı, sıkma presi, malzeme tepsileri ve kovalardan oluşan kapsamlı bir aparattır. Taşıyıcı gövde uygulamalara bağlı olarak plastik veya metal alaşım tercih edilebilir. Ağır hizmet şartları altında, metal alaşım gövde tercih edilebilir. Kovalar, mavi ve kırmızı olarak renk kodu ile kodlanmış olup; kirli / temiz suyu veya zemine uygulanacak deterjanları ayırmaya yardımcı olur. Kat arabalarında, yine temizlik arabalarında olduğu gibi, döner sıkma presi sistemi; kirli suyun bir kovada birikirken, diğer kovadaki suyun sürekli temiz kalmasını sağlar. Bu şekilde, toplanan kirler tekrar yüzeye yayılmamış olur. Tepsiler yine kırmızı / mavi renk kodlarıyla kodlanıp kat temizliği için gerekli hijyen ürünlerinin gruplanmasına yardımcı olur. Branda aparatı ise, çamaşır, malzeme ve çöp toplama fonksiyonlarının gerçekleştirilmesini sağlar. Branda ile katlardan çamaşır ve malzeme toplanabilirken, üzerine geçirilecek uygun ebatlı çöp torbasıyla katlardaki çöp ve atık maddeler de toplanabilir. Kat arabalarının kullanılacağı uygulamalarda, bina içerisinde servis / yük asansörü veya 4 kişiden fazla kapasiteli asansör bulunması önemlidir.

12. Yıkama Makineleri / Kombine Yıkama Makineleri:
Her türlü zeminde kullanılabilen yıkama, ovalama ve şampuanlama fonksiyonlarını gerçekleştiren makinelerdir. Fırçalama pedi ile yerleri ovalayan makine, zemindeki kirli suyun ve deterjan köpüğünün kirli su kazanına tekrar toplanmasını otomatik olarak gerçekleştirir. Kombine yer yıkama makinelerinde ise, fırçalama pedi ile yüzeyi ovalarken aynı anda şampuanlama işlemi gerçekleştirilir. Makinenin arka tarafında bulunan emme seti ise şampuanlanmış ve ovalanmış yüzeyin üzerindeki kirli suyu, atık tankına çeker. Böylelikle kombine yer yıkama makineleri, geçtiği zeminlerde arkasında temiz ve kuru alan bırakır, iş gücünde önemli tasarruf sağlar. Kombine yer yıkama makineleri sayesinde geniş yüzeylerin temizliği kolayca gerçekleştirilir. Yer yıkama makineleri seçilirken, öncelikle üretildiği ülkedeki kalite sertifikasyonlarına sahip olup olmadığı araştırılmalıdır. Yer yıkama makinelerinde uygulama biçimine, zemin türüne ve operasyona göre elektrikli, akülü veya binilebilir modellerden biri tercih edilebilir. Aracın disk çalışma genişliği, teorik ve pratik temizlik kapasitesi ve tank hacmi projeye uygun olmalıdır. Gereğinden düşük temizlik kapasitesi verimsizlik yaratırken, gereğinden yüksek temizlik kapasitesi makinenin atıl durmasından dolayı zarara yol açar. Yer yıkama veya kombine yıkama makinelerini seçerken, zemin şartlarına, yüzey alanına ve operasyona en uygun çözümü geliştirebilmek için uzman firmalara danışmanızı öneriyoruz.

13. Cila Makineleri:
Zeminlere cila uygulanmasında kullanılan makine ve aparatlardır. Devirleri 150 ila 2000 arasında değişmektedir. Düşük devirli cila makineleri 150-200 devir arasındadır, sert zemin ovalama işlemlerinde, halı yıkamada, kristalizasyon cilalarının uygulanmasında ve parlatılmasında kullanılırlar. Siyah, kahverengi, beyaz ve çelik yünü pedlerle çalışırlar. Wax ve polimer bazlı cilaların uygulanması için daha yüksek devirli cihazlar gerekmektedir. Yüksek devirli cila makineleri de 1000 ila 2000 devir arasındadır. Siyah, kahverengi, kırmızı ve beyaz pedlerle kullanılabilir. Cila makinelerinde, deterjan tankı, ped tutucu ve sprey aparatı genellikle standart olarak sunulmaktadır. Cila makinelerini seçerken, zemin şartlarına, yüzey alanına ve operasyona en uygun çözümü geliştirebilmek için uzman firmalara danışmanızı öneriyoruz.

14. Basınçlı Püskürtme Cihazları:
Basınçlı püskürtme makineleri, özellikle elle temizlenmesi zor dış alanların hızlı temizliğinde ve araç temizliğinde görev yapmaktadır. Temizlenecek zemine önceden ayarlanmış basınçta suyu püskürtebilir. Basınç etkisinden dolayı ayrıca kimyasal kullanma gereğini belirli yüzeyler için ortadan kaldırabileceği gibi, belirli yüzeyler için deterjanın temizleme etkisini de arttırabilir. Özellikle derz araları, havuz bölgeleri, fabrika ve bina cepheleri gibi dış alanlar ve araç temizliği için uygundur.

Call Now Button